A vérfarkasok üvöltése

Ahogy a Paella-t TE is szeretni fogod - Farkaséhes

2018. április 14. - Farkas Lupus

img_20180414_093612.jpg

 

 

Felmerült ma a lehetőség, hogy rizses hús lesz ebédre. Minden érzékszervem tiltakozott előre, mindent csak azt nem ! Még át sem villant az agyamon az ellenkezés, amikor megérlelődött a gondolat, mivel lehetne hasonló alapanyagokból, de sokkal finomabbat az asztalra prezentálni. Van egy príma kis receptem, aminek máskor is nagy sikere volt, ma ezt osztom meg Veletek. Egyszerű, és mégis nagyon finom, sőt variálható is.

 

Alapanyag szükséglet (4-5 fő felnőtt részére):

  • 1/2 kg csirke vagy pulyka vagy disznó hús (ma pulykából készítettem)
  • 20 dkg chorizo szalámi
  • piros, zöld, sárga kaliforniai paprika
  • hagyma (zöldhagyma, lila hagyma, póréhagyma - kinek mit visel még el a gyomra)
  • 15 dkg zöld hüvelyű zöldbab (lehet sárga is, vagy zsenge zöldborsó is)
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1-2 citrom
  • petrezselyem zöldje
  • hegyes erős zöldpaprika
  • 1/2 kg rizs
  • 8 dl leves alaplé
  • só, bors, kurkuma
  • 2 evőkanál olíva olaj

 

 

A megtisztított húst apró kockákra vágtam és két evőkanál olajban magas hőfokon megpirítottam. Éppen csak annyira, hogy a hús víztartalma még megmaradjon, de mégis szép pirított színe legyen. A húst sütés közben sóztam, borsoztam.

 

img_20180414_094833.jpg

 

Az így előkészített húst kivettem egy tányérba, majd a hátramaradt olajban a chorizo szalámit és a hagymát (legalább 1 jó nagy fejnyi mennyiségben) lassú tűzön megpirítottam. Póréhagyma a leg-lightosabb, aztán a lila sonkahagyma (én ebből készítettem), és végül a friss zöldhagyma (kifejezetten erős gyomrúaknak - esetleg gyomorkeserű kíséretében)

 

img_20180414_100129.jpg

 

101119.jpg

 

Az illatok most már kezdenek levenni a lábadról, de a java még hátravan. A felkockázott 1/2-1/2-1/2 kaliforniai paprikát és az apróra vágott két nagy gerezd fokhagymát most kell hozzáadni.

 

101226.jpg

 

Nem kell neki sok, idő, de a paprika azért kapjon lehetőséget a párolódásra. Most, hogy a fokhagyma is húzza az ívet, meg lehet bontani valami étvágygerjesztőt. Egészségetekre !

 

102144.jpg

 

Amikor a chorizo, a hagymák és a paprikák ezt az állapotot elérik, a félretett húst is hozzá lehet tenni és összedolgozni.

 

104904.jpg

 

Menet közben magas falú edényben feltettem fél kiló rizst is, kevés olajon nyers fehérre pirítottam.

 

img_20180414_110405.jpg

 

Amíg a rizs pirult, 15 dkg fagyott zöldbabot apró darabokra vágtam (máskor zöldborsó kerül bele)

 

img_20180414_102327.jpg

 

Ezután a rizst felöntöttem 8 dl kacsahús-alaplével (csirke, marha is kiváló), majd a már egybeforrt hús-zöldségek mix-et is ráborítottam, és két evőkanál petrezselyem zölddel és egy evőkanál kurkumával is megszórtam. Természetesen a sózás és a borsozás sem maradhat el, most kell lehetőleg pontosra belőni ezeket az ízeket.

 

img_20180414_110712.jpg

 

Amíg a lefedett mestermű a forrás jeleit nem mutatja, hozzá se kell nyúlni, akkor aztán egy alapos keveréssel mindent a helyére lehet pofozni. Így a só, bors, kurkuma, petrezselyem is megtalálja a maga sarkát az edényben, a lángot (hőfokot) takarékra lehet állítani és 40-45 perc "mélykómában" részesíteni. Nem szabad keverni, békén kell hagyni ! De tényleg ! Ha véletlenül odakap (mert az edény hibája - természetesen), akkor meg lesz minek örülni, amikor a megpirult alját eheted (az is pazar lesz)

 

A most rendelkezésünkre álló időben már a díszítéssel lehet foglalkozni, egy citrom levére és tányéronként 1-2 vékony szelet citromra, néhány levél bazsalikom levélre, és szükség esetén (nekem alapfeltétel) egy két karika csípős zöld paprikára vagy paprika pehelyre lehet még szükségünk.

 

110423.jpg

img_20180414_111750_1.jpg

 

A rizses egytálételünk elkészültét természetesen kóstolással ellenőrizzük, a rizs megfelelő puhaságának elérésekor egy egész citrom teljes levét beledolgozzuk. Én nem szeretem ráönteni, mert akkor csak egy helyen lesz intenzív, helyette a tetejét kenem be citrommal egy szilikon ecsettel, majd megkeverem az edényben a rizst, és addig ismétlem, amíg el nem fogy a citromlé.

 

img_20180414_112335.jpg

 

Már csak a tálalás van hátra, mert étvágy, na az lesz hozzá ! Finom fehérbort el ne felejts bontani, Cserszegi Fűszeres vagy Irsai Olivér is megteszi ! A citromot (és a csípős paprikát), amit tálaláskor kapsz (adsz) el ne felejtsd jó alaposan belenyomkodni, meglátod varázslatos lesz tőle. Friss mediterrán íz ez így együtt, a bazsalikomot se vágd apróra, hagyd egészben és úgy rágd el !

 

Jó étvágyat hozzá !

 

img_20180414_115814.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

http://farkas-lupus.blog.hu/api/trackback/id/tr1913834170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2018.04.15. 13:53:19

"Ahogy a Paella-t te is szeretni fogod" - az Index szerint.
Ha eddig valaki nem szerette az eredeti spanyol rizsből készült paellát, akkor ezt miért fogja? A többszörös citromos keveréstől?

Telesport 2018.04.16. 19:17:31

Hááát, nagy rajongója vagyok a paella-nak, és a spanyol ill. mexikói ételeknek. Jómagam is készítek rendszeresen, hogyismondjam mindig törekedve az autentikus elkészítésre. A fenti cikkben készített rizsételt inkább ne nevezzük paella-nak, mert sem a hozzávalók, sem az elkészítés módja nem paella. Hol a sofrito, hol a tengeri hozzávalók, hol a hal? Erőspaprika? Lilahagyma? Kurkuma? Ne haragudj meg... Biztos finom volt, de ne nevezd paella-nak!

Attilajukkaja 2018.04.16. 20:11:57

@Telesport:
A paella tudtommal nem feltétlenül tengeri hozzávalókból készül. Az eredetibe, Valenciában nem is nagyon tettek rákot vagy kagylót, ahogy erős paprikát vagy kurkumát sem.
Persze sok változata létezik ma már, ezért a tiéd is nagyon jó lehet.